Vásárolj kényelmesen

több ezer termékünkből

Szerviz

Garancia időn túl is

Szakértő segítség

Kérdezd munkatársainkat

Biztonságos vásárlás

SSL titkosítással

A hét őrült akciója

Kihagyhatatlan ajánlat már csak:

DigitalWeb Blog

Vigyázz! Kémek a telefonodon – Trükkök ismeretlen követőid ellen

2017.06.27 11:46
Vigyázz! Kémek a telefonodon – Trükkök ismeretlen követőid ellen

Modern világunkban töltött rohanó életünk során, gyakran kényelmetlenül és kiszolgáltatottnak érezzük magunkat, ha nincs közvetlen környezetünkben egy okoseszköz. Alapszükségletté vált, hogy bármikor megnézhessük üzeneteinket, rákeressünk az esti programlehetőségekre, vagy kiderítsük, hogy milyen az időjárás a világ másik felén.

Modern világunkban töltött rohanó életünk során, gyakran kényelmetlenül és kiszolgáltatottnak érezzük magunkat, ha nincs közvetlen környezetünkben egy okoseszköz. Alapszükségletté vált, hogy bármikor megnézhessük üzeneteinket, rákeressünk az esti programlehetőségekre, vagy kiderítsük, hogy milyen az időjárás a világ másik felén.

Veszélyforrás a zsebedben?

Ami azonban sokak számára kevésbé evidens, hogy okostelefonjaink nem csak minket informálhatnak. Telefonjaink értékes személyes adatokat tárolnak, és sok esetben sugároznak is rólunk, melyekhez egy hozzáértő könnyen hozzáférhet és használhatja saját céljaira.

A böngészési előzményeink mellett, az aktuális elhelyezkedésünket, sőt akár az általunk leggyakrabban látogatott helyeket is megismerhetik nem kívánatos elemek.

Felkutattunk számotokra néhány egyszerű módszert, melynek segítségével könnyedén tudjátok majd felismerni és megszüntetni az adathalászatot.

A telefonod tudja és meg is jegyzi, hogy merre jártál

Amikor a helymeghatározás, vagy GPS be van kapcsolva, telefonod nem csak számodra jelzi az aktuális pozíciódat, de saját rendszerében el is tárolja azt. Az így szerzett adatokból okostelefonod kikalkulálja az általad leggyakrabban látogatott helyszíneket.

Ezekhez az információkhoz te is hozzá tudsz férni, azonban akár mások számára is elérhetővé válhatnak, ha nem vagy elég óvatos. A telefon által gyűjtött adatokat szerencsére egyszerűen eltávolíthatjuk, ha nem szeretnénk, hogy mások is tudomást szerezzenek kedvenc helyeinkről.

Hogyan kapcsold ki a helymeghatározást és töröld előzményeidet

Amennyiben iPhone-t használsz, a helymeghatározás beállításon belül a "rendszerszolgáltatások" almenübe lépj be, ahol megtalálod a „Gyakori helyek” opciót. Ezt kiválasztva szembesülhetsz minden hellyel, ahol az elmúlt 2 hónapban, bekapcsolt GPS-el megfordultál.

A funkciót egy érintéssel kikapcsolhatod és az összes rólad szerzett helyadattól is ugyanilyen egyszerűen válhatsz meg, azonban ez még mindig nem akadályozza meg telefonodat, hogy adatokat gyűjtsön be és sugározzon hollétedről. Android rendszer esetén, az "Engedélyek" menüponton belül a „Helyelőzmények” és „Helymegosztás” szolgáltatásokat kell kikapcsolnod, hogy biztosítsd magánszférádat.

A helymeghatározás leállításával tudod megszüntetni a GPS jeladást és ezt javasoljuk is, hogy megtedd amikor éppen nincsen szükséged a szolgáltatásra, ugyanis amellett, hogy esetleg érzékeny adatokat szolgáltathat rólad, a telefonod üzemidejét is csökkenti.

Sok alkalmazásod is hozzáférhet érzékeny adataidhoz

Meglepődnél, ha tudnád, pontosan mennyi alkalmazásod fér hozzá a helyadataidhoz, kapcsolataidhoz, de még a kamerádhoz is. Csak, hogy néhány példát mondjunk, a Facebook Messenger szolgáltatása kérdés nélkül férhet hozzá kamerádhoz és a mikrofonodhoz, a személyes kapcsolataid mellett. Ami talán ennél is meglepőbb, hogy az (egykoron) népszerű Angry Birds játékapplikációnak is ugyan ezeket a hozzáféréseket adod meg feltelepítéskor.

Miért kellenek adataid látszólag ártalmatlan alkalmazásaidnak

Felmerülhet a kérdés, hogy mi szüksége lehet néhány applikációnak a működése számára nem fontos adataidra. A válasz pedig egyszerűen ennyi: marketing. A piackutatás legegyszerűbb formájaként tudják így az általad feltelepített applikációval követni különböző felhasználói szokásaidat, hogy a szerzett adatokból tökéletesíthessék jövőbeli kampányaikat és személyre szabott ajánlataikat.

Tájékozódj, mielőtt használni kezded

Ezek az adatszerzések legtöbbször ártalmatlanok és anonimek, így nem okoznak számodra közvetlen hátrányt, azonban érdemes tisztában lenni vele, hogy ki, és milyen információdhoz férhet hozzá bármikor. Következő alkalommal, ha letöltesz egy alkalmazást, ne felejtsd el leellenőrizni, milyen adataidhoz kér hozzáférést, hogy ne érhessenek meglepetések!

Mit gondolsz érdemes ilyen fajta óvintézkedéseket tenni, vagy ez már az üldözési mánia kategóriája?

Oszd meg véleményed a kommentekben.

Képek: http://thehackernews.com