Vásárolj kényelmesen

több ezer termékünkből

Szerviz

Garancia időn túl is

Szakértő segítség

Kérdezd munkatársainkat

Biztonságos vásárlás

SSL titkosítással

A hét őrült akciója

Kihagyhatatlan ajánlat már csak:

DigitalWeb Blog

Szüksége van konyhádnak páraelszívóra?

2017.08.15 12:18
Szüksége van konyhádnak páraelszívóra?

Ha egy konyha tervezéséről van szó, a legtöbb embernek nem a páraelszívó jut eszébe. Ha azonban tűzhelyet és sütőt szánsz konyhádba, egy szagelszívóra is érdemes beruháznod. Ezek a napjainkban könnyen elérhető szerkezetek egyre népszerűbbek a magyarországi otthonokban, a családi házaktól a panellakásokig, széleskörű felhasználhatóságuknak köszönhetően. Sokan nem is sejtik, hogy ezek a készülékek a szagok és a pára elűzésén kívül a konyha tisztántartásában is segíteni tudnak.

Ha egy konyha tervezéséről van szó, a legtöbb embernek nem a páraelszívó jut eszébe. Ha azonban tűzhelyet és sütőt szánsz konyhádba, egy szagelszívóra is érdemes beruháznod. Ezek a napjainkban könnyen elérhető szerkezetek egyre népszerűbbek a magyarországi otthonokban, a családi házaktól a panellakásokig, széleskörű felhasználhatóságuknak köszönhetően. Sokan nem is sejtik, hogy ezek a készülékek a szagok és a pára elűzésén kívül a konyha tisztántartásában is segíteni tudnak.

Hidd el, ezt a beruházást nem fogod megbánni. Mondjuk is, miért!

A konyhád tisztán tartása

konyha_szagelszivo

Ha szoktál zsíros ételeket főzni, akkor tudod, hogy az étel elkészülte után érdemes letisztítani tűzhelyedet, ugyanis az edény környékén tekintélyes mennyiségű zsiradék hajlamos megragadni.

A sütés, főzés során felszabaduló anyagok a levegőbe bekerülve nem csak tűzhelyeden, hanem konyhád teljes felületén hajlamosak megragadni, ami amellett, hogy nem esztétikus és nagyon nehezen eltűntethető, higiéniai szempontból is rossz fényt vet otthonodra.

A felszálló anyagoktól legegyszerűbb megszabadulni, amíg a levegőben vannak. Egy páraelszívó segítségével az edényből egyenesen a kivezető csatornába kerülnek, így nem kell többet tartanod a falakra lerakódó zsiradékoktól és az általuk hordozott bacilusoktól.

A friss levegő őre

szagelszivo_mukodes

Egy kiadós magyaros menü elkészítése bizony komoly orrfacsarást képes előidézni. Ha ráadásul konyhádat nem tudod rendesen kiszellőztetni, a szag hamar elterjedhet egész lakásodban. Átveszik a bútorok, a függönyök és frissen mosott ruháid.

A kellemetlen aromákat érdemes mielőbb likvidálni, hogy konyhád hangulata ne egy kifőzdéhez hasonlítson. A jó ízlés mellett, azonban egészségügyi szempontból is fontos, hogy konyhád és lakásod levegője időszakosan frissüljön. Egy erős szagelszívóval pedig ezt a két problémát egyszerre orvosolhatod!

Igen ám, de milyen is az erős szagelszívó és ezt hogyan lehet megállapítani?

A legfontosabb adat, melyre figyelned érdemes, ha páraelszívót vásárolsz, az elszívási teljesítmény. Ez határozza meg, hogy gépezeted milyen hatékonyan képes kivonni az elhasznált, zsíros levegőt konyhádból. Ezt az adatot m³/h mértékegységben mérik és érdemes 400 feletti eszközt választanod, ha gyakran készítesz zsíros ételeket és konyhádnak nem a legjobb a szellőzése.

A kiválasztás egy másik fontos faktora a zajszint. A páraelszívóknál a legmagasabb zajszintet szokták decibelben megadni. Ez a szám az optimális szagelszívónál 60 alatt kell, hogy legyen, hogy a szomszéd szobában aludni is lehessen mellette.

A konyhád vizuális színvonalának növelése

paraelszivo_vizual

Ha már szagelszívó vásárlásán gondolkodsz, érdemes az esztétikai tényezőt is figyelembe venni. Milyen szín illik a konyhád többi bútorához? Milyen alakú elszívót szeretnél? Hol tudod elvezetni a csövet? A kihúzhatós vagy a rögzített dizájn illik inkább hozzád?

Egy elszívó, ha jól választasz, éke is lehet konyhádnak, azonban sajnos ugyanígy be is árnyékolhatja a szoba látványát egy nem oda illő elem. Így érdemes alaposan átgondolni, hogy pontosan milyen stílust szeretnél képviselni.

A futurisztikus, automatikusan lenyílótól a vékony, stílusos kialakítású gépekig ma már megannyi választási lehetőséged van. Azonban ne feledd, a látványos kinézet és magas ár nem feltétlenül jelent jobb teljesítményt.

Böngészd webáruházunk páraelszívó szekcióját, hogy megtaláld a hozzád (és konyhádhoz) legjobban illő eszközt.

 

Milyen gyakran és hogyan kell karban tartani?

paraelszivo_tisztitasa

Több fajta páraelszívó létezik, így nem könnyű takarításukra sem általánosságokkal szolgálni, az azonban biztos, hogy érdemes tisztítani őket. Funkciójukból eredően a szagelszívók sok zsírt és más szennyeződéseket hajlamosak összegyűjteni, így évente legalább kétszer érdemes alaposan kitisztítani őket.

A takarítás metodikája szerint történhet a papírszűrő vagy a szénszűrő cseréjével, a legtöbb modern páraelszívóba azonban tisztítható alumínium zsírszűrőt szereltek be, így az alkatrész-csere helyett elegendő egy jó alapos áttisztítás.

Ne feledd, páraelszívód tisztítása egy különösen fontos folyamat, a hosszú ideig lerakódott vastag zsírréteg ugyanis károsíthatja az eszközt és nagyban visszavetheti hatékonyságát.

Ha páraelszívóval kapcsolatos kérdésed van vagy tapasztalataidat szeretnéd megosztani, írd meg gondolataidat bátran a kommentekben. És ne feledd: nincs olyan, hogy rossz kérdés!

Képek: compactappliance.com; homedit.co; simplypr.nl