Vásárolj kényelmesen

több ezer termékünkből

Szerviz

Garancia időn túl is

Szakértő segítség

Kérdezd munkatársainkat

Biztonságos vásárlás

SSL titkosítással

A hét őrült akciója

Kihagyhatatlan ajánlat már csak:

DigitalWeb Blog

A virtuális művészetek korában egy grafikus eszköztárából sem hiányozhat egy digitalizáló

2017.08.25 12:41
A virtuális művészetek korában egy grafikus eszköztárából sem hiányozhat egy digitalizáló

A virtuális művészetek korában egy grafikus eszköztárából sem hiányozhat az úgynevezett digitalizáló tábla. Sokan nem is sejtenék azonban, hogy ezek a kifinomult és különleges eszközök milyen sokrétű felhasználhatósággal bírnak. Bármilyen vizuális művész munkájában hatalmas segítséget jelenthetnek, de nem is feltétlenül kell kreatív alkotónak lenned, hogy egy ilyen precíziós tábla nagyban leegyszerűsítse virtuális életed, és új távlatokat nyisson benne.

A virtuális művészetek korában egy grafikus eszköztárából sem hiányozhat az úgynevezett digitalizáló tábla. Sokan nem is sejtenék azonban, hogy ezek a kifinomult és különleges eszközök milyen sokrétű felhasználhatósággal bírnak. Bármilyen vizuális művész munkájában hatalmas segítséget jelenthetnek, de nem is feltétlenül kell kreatív alkotónak lenned, hogy egy ilyen precíziós tábla nagyban leegyszerűsítse virtuális életed, és új távlatokat nyisson benne.

 

Digitalizáló tábla – eszik vagy isszák?

Egy digitalizáló táblának az a szerepe, hogy a papírlapot vagy a füzetet helyettesítse, és egy digitális alternatívaként szolgáljon. Ebből kifolyólag gyakorlatilag bármit megtehetsz vele, amit egy rajzlapon tennél és még sokkal többet.

Ezek a műanyagból készült vékony táblák adatbeviteli eszközök, amelyek legtöbbször egy számítógépre kötve működtethetőek. Egy tollhoz hasonló kiegészítő segítségével tudsz adatokat szolgáltatni a táblának, amely a számítógépre továbbítja azt, (optimális esetben) azonnal megjelenítve a képernyőn.

Hasonló módon működnek, mint laptopod érintő felülete, ezek azonban sokkal kifinomultabb eszközök és rendkívül precíz műveletekre is képesek, így tökéletesek grafikai vagy képszerkesztői munkákra. Legnagyobb előnyük ezen a téren, a nyomásérzékelés funkció, amely nem csak az érintés irányát, de annak erejét is érzékeli, így egy egyszerű tollvonásban is a lehetőségek széles skálája rejlik.

A táblát sokan az egér helyettesítésére is használják, a toll segítségével ugyanis sokkal precízebb és kifinomultabb mozdulatokra van lehetőség. Emellett a digitális toll egészségügyi szempontból is javasolt. Ergonomikus kialakítása természetesebb mozgást tesz lehetővé, és az egérrel szemben kíméli a kéz és a csukló izmait. Szürreálisan hangozhat, de ezek a szerkezetek bizonyítottan elősegítik az ízületi megbetegedések gyógyulását is.

Higgy nekünk, soha nem akarsz majd visszatérni a klasszikus módszerekhez, ha egyszer megtapasztaltad a digitalizáló táblával való internetezés élményét.

De milyen táblát válassz magadnak?

A digitális rajztáblák piacán, mint az elektronikai eszközök esetében általában, nem egyszerű laikusként eligazodni. Bár rengeteg gyártó foglalkozik digitalizáló táblákkal, így látszólag hatalmas a kínálat, egy cég termékeinél nem érdemes tovább kutatni, ha igazán megbízható eszközt szeretnél. A digitális grafika koronázatlan uralkodója a német Wacom cég, mely a piac 85%-át birtokolja és nem ok nélkül.

Ez a kifejezetten digitalizáló táblákra szakosodott vállalat a legmagasabb színvonalra juttatta el termékeit, és szinte monopol piaci helyzetet alakított ki. Széles termékkínálatuk a teljes kezdőtől, a világszínvonalú profiig mindenkit ki tud szolgálni. Bármire is szeretnéd használni digitalizáló tábládat, biztos lehetsz benne, hogy a Wacom termékek között megtalálod a célnak tökéletesen megfelelő eszközt.

A legtöbb gyártó termékeivel ellentétben a Wacom tollak elektromagnetikus érintés technológiát használnak, így elemek és kábelek hiányában szinte teljesen kizárt a meghibásodások lehetősége. Ez a könnyed, precíz toll pedig a Wacom táblák alapját képezi. Alapfelszerelésként található meg, a kezdő kategóriától a legmagasabb színvonalú profi tabletekig, minden dobozban.

A Wacom tabletek típusai

Ha eldöntötted, hogy szükséged van egy megbízható digitális rajztáblára, már csak ki kell választanod a számodra leginkább testhezálló terméket.

A Wacom több szériát indított, hogy egyaránt kedvezzen a lelkes amatőröknek és a szakmabéli profiknak. Az Intuos és az Intuos Pro sorozatok a grafikai színtér széles spektrumát lefedik, hogy bárki megtalálja tökéletes munkaeszközét. Ez nem jelenti azt, hogy az alapszériás termékekkel nem lehet magas színvonalú munkákat készíteni.

Nézzük hát, hogy az Intuos széria mely termékét kinek ajánljuk elsősorban:

  • Intuos Draw

A Draw a Wacom alapterméke. Ez az eszköz bír a legkevesebb funkcióval, általános használatra azonban tökéletes. Ha táblagépedet elsősorban PC-d irányítására és alapvető alkotói tevékenységekre szeretnéd használni, a Draw kizárólag kis méretben megjelent eszközénél nem is kell tovább keresned.

  • Intuos Art:

Az eszköz kicsi és közepes méretben is elérhető, így képernyődhöz és szokásaidhoz mérten választhatod ki a megfelelőt. Az Art egy elsősorban kezdő grafikusok és dizájnerek számára készült eszköz multi-touch támogatottsággal, tehát egyszerre használhatod ujjal és a mellékelt tollal is, így növelheted a felhasználás lehetőségeit. A termékhez szoftvert is biztosított a gyártó, hogy telepítés után azonnal munkához tudj látni vele.

  • Intuos Comic

A Comic egy elsősorban illusztrátoroknak szánt eszköz, multi-touch technológiával, választható méretekben, online oktatóvideókkal és grátisz szoftverrel a dobozban, hogy azonnal megkezdhesd az alkotást. Mindent tartalmaz, amire egy vizuális kaland megalkotásához szükséged lehet.

  • Bamboo Slate

A Bamboo Slate egy igazán különleges szériája a Wacom tableteknek. Esetükben nem közvetlenül a táblára, hanem egy, a táblára helyezett papírlapra rajzolhatsz, melyet bedigitalizál az eszköz, ha szeretnéd azonnal, élőben, vagy miután elkészült az alkotás. A többi táblával szemben azonban, a Bamboo Slate-el nincsen lehetőség színezni, így mindenképpen szükséged lesz egy másik eszközre, vagy szoftverre az utómunkálatokhoz.

  • Intuos Pro

Az Intuos és a Bamboo gépek fölötti kategóriát az Intuos Pro képviseli. Ezek a táblák az „otthoni” kategóriától leginkább érzékelésükben és kialakításukban különböznek. Az érzékenyebb táblák képesek a toll dőlésszögét is érzékelni és több programozható „ExpressKey” gyorsgombbal, valamint a tollakba beépített radírfunkcióval rendelkeznek.

 [banner]

Érdemes észben tartani

Néhány dologra mindenképpen érdemes figyelni a vásárlásnál, ha nem szereted a kellemetlen meglepetéseket.

Fordíts gondot a tábla méretére, ugyanis különböző igényekhez különböző nagyságú eszközök lehetnek szükségesek. A kisméretű tábla például szűkös munkafelülettel rendelkezik, így egy nagyobb kiterjedésű alkotást nehéz lenne már vele precízen elkészíteni. Nagy felbontású képernyőkhöz mindenképpen a közepes vagy nagyméretű Intuos termékeket javasoljuk, ha nem csupán böngészésre használnád tábládat.

A Wacom eszközei nem diszkriminálnak művészeik operációs rendszerei közt. Egyaránt kiválóan használhatóak Macintosh és Windows rendszerrel is.

Ha tehát a vizuális művészetek területén alkotsz, és elérhető áron szeretnéd beszerezni a lehető legmagasabb színvonalú segédeszközöket, a Wacom Intuos szériáját csak ajánlani tudjuk. Amennyiben grafikusként, illusztrátorként, vágóként vagy képregény rajzolóként tevékenykedsz, és profi színvonalra vágysz, az Intuos Pro és a Wacom Cintiq termékek garantáltan kielégítik majd minden vágyadat. Ha mellettük döntesz azonban, jobb, ha felkészíted pénztárcádat egy jelentős súlycsökkenésre.

Webáruházunkban a digitális rajztáblák széles választékával találkozhatsz. Tekintsd meg kínálatunkat és találd meg a számodra legtesthezállóbb eszközt!

Használtál már digitalizáló táblát, vagy csak most tervezed? Oszd meg velünk gondolataidat a kommentekben!

https://youtu.be/txSjxwHKDRE?t=35s

képek: scandinavianphoto.se; wacom.com; www.tapatalk.com