Vásárolj kényelmesen

több ezer termékünkből

Szerviz

Garancia időn túl is

Szakértő segítség

Kérdezd munkatársainkat

Biztonságos vásárlás

SSL titkosítással

A hét őrült akciója

Kihagyhatatlan ajánlat már csak:

DigitalWeb Blog

Gáz, elektromos vagy indukciós tűzhelyet válasszak?

2017.07.21 11:21
Gáz, elektromos vagy indukciós tűzhelyet válasszak?

Ha éppen konyhai átalakítás előtt állsz, vagy voltál már ilyen helyzetben, valószínűleg szembesültél a tűzhely-dilemmával is. A döntés semmiképpen sem egyszerű, hiszen olyan sok típus közül lehet választani. A piac telített a különlegesebbnél különlegesebb, szebbnél szebb és extrábbnál extrább konyhai eszközökkel, és megvalljuk őszintén, gyakran egy szakértő számára is komoly fejtörést okozhat a helyzethez legmegfelelőbb tűzhely kiválasztása.

Ha éppen konyhai átalakítás előtt állsz, vagy voltál már ilyen helyzetben, valószínűleg szembesültél a tűzhely-dilemmával is. A döntés semmiképpen sem egyszerű, hiszen olyan sok típus közül lehet választani. A piac telített a különlegesebbnél különlegesebb, szebbnél szebb és extrábbnál extrább konyhai eszközökkel, és megvalljuk őszintén, gyakran egy szakértő számára is komoly fejtörést okozhat a helyzethez legmegfelelőbb tűzhely kiválasztása.

Összegyűjtöttük számotokra a főzőlapok három fő verzióját azok előnyeivel és hátrányaival együtt, hogy segítsük ezt a komplikált döntési folyamatot.

gáztűzhely

Gáztűzhelyek: azonnali hőleadás

A klasszikus valószínűleg soha nem fog teljesen kimenni a divatból. Nem kell várni a felmelegedésre, csak begyújtod, és már teszi is a dolgát. A jól bevált gázműködtetésű sütőlapok egy áramszünet esetén is tökéletesen használhatóak és azonnali hőszabályozással működnek, így nem kell várni a felmelegedésre és a lehűlésre sem a villanytűzhellyel ellentétben.

Azonban, mint a legtöbb dolog, természetesen a gáztűzhelyek sem tökéletesek. Az általuk használt nyílt láng folyamatos odafigyelést igényel tűzveszélyessége miatt, sok helyen azonban még lehetőség sincs telepítésükre, ugyanis az olyan otthonokban, mint a 10 emeletnél magasabb panelházak, a gázszolgáltatás nem is engedélyezett.

kerámia villanytűzhely

Villanytűzhelyek: bárhol könnyen használható

A villany nagy előnye, hogy a szolgáltatás minden otthonban adott, így gyakorlatilag bármilyen konyhai műveletben segítségünkre lehet, többek között a főzésben is. Az elektromos tűzhely, a gáztűzhellyel ellenben, könnyen és azonnal beüzemelhető, és jóval biztonságosabb is nyílt lángot használó társánál. Két típusa létezik, de napjainkban a nehezen tisztítható és elavult technológiájú elektromos tűzhelyek helyét szinte teljesen átvették a jelentősen praktikusabb kerámia főzőlapok.

Ezek egyetlen hátránya a lassabb felmelegedés és lehűlés, így nem elég csupán elzárni az edény alatt a főzőzónát, ha a leves elkezdett kifutni, félre is kell rántani azt a forró kondért. Sima, kerámia felületük azonban tisztítási szempontból verhetetlen, így egy apró konyhai baleset bizonyítékai is hamar és nyomtalanul eltűntethetőek.

indukciós főzőlapIndukciós tűzhelyek: a jövő egyre elérhetőbbé váló technológiája

A főzőlapok legújabb generációja, az indukciós tűzhely valóban csodákra képes. Működésében valamivel komplikáltabb, azonban jóval hatékonyabb, mint két feljebb taglalt rokona. A hőleadás helyett az indukciós tűzhelyek az elektromágnesesség erejét használják az étel felmelegítésére.

Minden főzési zóna alatt egy fém „tekercs” helyezkedik el, amely áram alá helyezve egy láthatatlan mágneses teret képez maga körül. Futurisztikusan hangzik, nem igaz? A mágneses rezgések vassal (pontosabban öntöttvas, fekete fém vagy mágneses alapanyagú, rozsdamentes acél edényekkel) érintkezve alakítják át energiájukat, így közvetlenül az edényt forrósítják fel, a főzési zóna helyett.

A három közül így ez a leggyorsabb és leghatékonyabb főzési módszer. Közel fele annyi idő alatt forralhatunk vele vizet, mint gáztűzhelyünkkel (ahogy a felül látható példa is mutatja). Az indukciós főzőlapok hátránya természetesen az árazásában rejlik. Az utóbbi időben azonban egyre elterjedtebbé és megfizethetőbbé kezd válni ez a technológia is. Külön haszon, hogy a nagymama kedvenc zománcedényeit ismét munkába tudod fogni, így a speciális indukciós edényeken rengeteget takaríthatsz meg.

https://youtu.be/COUBe18_f0s?t=20s

Te milyen tűzhelyet használsz otthon és milyen tapasztalataid vannak vele?

képek: hgtv.com; casapratica.net