Vásárolj kényelmesen

több ezer termékünkből

Szerviz

Garancia időn túl is

Szakértő segítség

Kérdezd munkatársainkat

Biztonságos vásárlás

SSL titkosítással

A hét őrült akciója

Kihagyhatatlan ajánlat már csak:

DigitalWeb Blog

Hogyan foglald le gyermekedet nyáron vízközelben

2019.07.10 10:09
Hogyan foglald le gyermekedet nyáron vízközelben

A nyári szünet hatalmas ünnep mind az óvodás, mind az iskolás korú gyermekek számára. Az ilyen hosszú szabadidő megszervezése azonban már a szülőkre hárul. Azért, hogy gyermeked nyáron ne töltse minden szabad percét a számítógép vagy a tévé képernyője előtt, összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot, amivel lefoglalhatod őt.

 

Hogyan foglald le gyermekedet nyáron vízközelben

A nyári szünet hatalmas ünnep mind az óvodás, mind az iskolás korú gyermekek számára. Az ilyen hosszú szabadidő megszervezése azonban már a szülőkre hárul. Azért, hogy gyermeked nyáron ne töltse minden szabad percét a számítógép vagy a tévé képernyője előtt, összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot, amivel lefoglalhatod őt.

1. Felfújható gumimedence

Nem mindenkinek van lehetősége a nyári szünetben a lehető leghosszabb időt eltölteni tenger vagy más vízközeli terület mellett. Sokan közülünk egész nyáron dolgoznak, a szabadság meg egy nagyon rövid időtartamot ölel csak fel a szezonból. A gyerekek számára ez különösen fontos. A felnőttek elfoglaltsága miatt nem szabad a gyerekeknek bűnhődniük. Így lehetséges megoldást jelenthet az, ha egy felfújható gumimedencét helyezünk el a házunk közelében.

 

A gumimedence előnyei

 

 • Sehová sem kell elutaznod, hiszen „házhoz jön” a nyaralás.
 • Nyári hangulatot varázsol az udvarba.
 • Egyszerűen ki tudod csomagolni és el tudod pakolni.
 • Bárhová magaddal tudod vinni.
 • Pénzt spórolhatsz meg vele, például egy külföldi utazáson.
 • Tartós és környezetvédelmi szempontból is megbízható anyagból készült.
 • A gyerekek boldogok és vidámak lesznek.
 • A vízben való játékos testmozgás hozzájárul a gyermek fizikai fejlődéséhez.

 

Miből készül a gumimedence

Hála annak, hogy a mai gyártók fantáziájának szinte semmi nem szabhat határt, a boltok pedig a lehető legkülönbözőbb változatokat kínálják, mind formákban, mind színekben óriási a választék. Ez nemcsak hatalmas örömöt nyújt majd gyermekednek, de felejthetetlen élményekkel is megajándékozza. Viszont mielőtt megvennéd, érdemes minél nagyobb területet elkülönítened erre a célra.

Természetesen mindenki számára fontos az, hogy a kiválasztott úszómedence minőségi anyagból legyen és ne jelentsen veszélyforrást a gyerekek egészségére. A mai úszómedencék számtalan különböző anyagból készülnek. Ezek közül a legmegbízhatóbbak a poliészter, a szintetikus kaucsuk, valamint a nejlon, amelyek kiváló védelmet biztosítanak a sérülések, erős napsugárzás és egyéb külső rongálódások ellen. Az ilyen típusú szerkezeteknek lehetnek teljesen felfújható oldalfalai és alja, illetve az is előfordulhat, hogy csak a legfelső kört lehet felfújni, amelyik annak függvényében emelkedik fel, hogy milyen mértékben töltődik meg a medence vízzel. A medence alja lehet teljesen egyenletes és felfújható. Ez utóbbi meglehetősen ritkán fordul elő, mivel nem túl praktikus a gyakorlatban.

A medencék használata és sajátosságai

A felfújható gyerekmedencék választéka igen széles. A formájuk a legkülönbözőbb lehet: kerek, négyszögletű, ezen kívül bármilyen másik forma is szóba jöhet, még a lehető legszokatlanabb is, ami csak a tervezők eszébe juthat. A medencék magassága is rendkívül különböző, így erre is érdemes különös figyelmet szentelnünk. A 170 mm-nél nem magasabbak általában azoknak a gyerekeknek felelnek meg legjobban, akik még nem érték el a másfél éves kort. Ha gyermeked már elmúlt másfél éves, úgy minimum 500 mm-es medencére van szüksége. A 3 és 7 éves kor közötti gyermekeknek 700 mm, míg a kamaszoknak már akár egy méteres magasságú medencére is szükségük lehet.

Mielőtt megvennéd és felállítanád a medencét, fontos tudnod azonban, hogy a megfelelő hely kiválasztása kulcsfontosságú. Ennek a helynek lehetőleg minél egyenletesebb és simább felületnek kell lennie, amit először meg kell tisztítanunk a szeméttől, apróbb kövektől, kisebb – véletlenül ottfelejtett – tárgytól, egyszóval mindentől, ami kárt tehet a medence anyagában. Miután mindezzel végeztél, a kis „úszópalántád” már kezdheti is a szórakozást a vízben. De ne felejtsd el, hogy kicsi gyerkőcöt semmi esetre sem szabad magára hagynod a medencében!

Ne feledkezz meg a biztonságról

Bármilyen felfújható gumimedence esetében nagyon fontos a biztonság. Sosem szabad megfeledkezned arról, hogy nem hagyhatod teljesen egyedül gyermekedet a medencében, különösen akkor, ha még nagyon kicsi. Figyelj arra, hogy a medence vize ne legyen 22 foknál hidegebb, hiszen ellenkező esetben gyermeked könnyen megfázhat. De a legfontosabb dolog persze a medence vizének tisztasága. Ahhoz, hogy a gyerekek fürödhessenek a medencében, a víznek kifogástalan tisztaságúnak kell lennie.

A felfújható medencék kiváló időtöltést fognak jelenteni gyermeked számára abban az esetben, ha nincs lehetőséged víz közelében eltölteni a nyarat. Az ilyen és ehhez hasonló szórakozás számtalan új élménnyel gazdagítja majd gyermeked életét!

2. Gumimatrac

A gumimatrac elengedhetetlen kelléke a vízközelben töltött időnek. A strandra szánt gumimatracokat leszámítva, szinte valamennyi matrac vinylből és szövetből készül. A felfújható matracoknak általában nincs beépített pumpájuk.

A gumimatracok kényelme

Amennyiben nyaralásunk során a lehető legkényelmesebben és komfortosabban szeretnénk magunkat érezni, strandmatracot érdemes magunkkal vinnünk. A gumimatracok a legkülönbözőbb méretekben, színekben és formákban kaphatók. Nem valók alváshoz, inkább aktív pihenésre és a jókedv megteremtésére szolgálnak.

A korszerű előállítási módoknak köszönhetően a gyártók a lehető legkülönbözőbb formájú matracokat képesek elkészíteni, fejalátéttel vagy anélkül azok számára, akik inkább hason szeretnek feküdni. Sok matracot oldalt kartámasszal látnak el. A felfújható gumimatracok legnépszerűbb formái: téglalap alakú, trapéz alakú és négyszögletű.

Vannak úgynevezett „méret nélküli” matracok is, amik valóságos újdonságnak számítanak a felfújható gumimatracok körében. Esetükben csak feltételes módban beszélhetünk matracokról, hiszen valójában ezek egyszerű gömbök, amik az éppen rajtuk ülő vagy fekvő ember alakját veszik fel. Annak, hogy a gömb ledobhat, amint ellazulsz, nagyon kicsi a valószínűsége. Éppen ellenkezőleg. A matrac rendkívül kényelmes testhelyzetben fogja megtartani fáradt végtagjaidat.

Biztonság a vízben

Bármennyire kényelmes is a felfújható matracod, nem szabad megfeledkezned a vízben való biztonságról. Semmiképp se engedd egyedül játszani gyermekeidet a gumimatracon. Ne aludj el rajta a vízben.

A felfújható gumimatrac biztonságának egyszerű szabályai: annak ellenére, hogy a matracok általában elég tartósak, ne rakd le a földre anélkül, hogy ellenőrizted volna, van-e a földön bármilyen kiálló szúró, vágó tárgy, ami kárt tehetne a matracban. Soha ne használd a matracot tűz vagy egyéb elektromos berendezés közelében. A hálószobába való matracokat soha ne használd vízi közlekedéshez vagy úszáshoz. A matracokon tilos ugrálni vagy állni, mivel az ilyen és ehhez hasonló mozgásformák rongálják a matracok belső tartósságát és konstrukcióját.

Ne pumpáld fel a matracot maximumig, hiszen így könnyen tönkre mehet. A matrac optimális felpumpálhatósága körülbelül 90%, ellenkező esetben a varratok mentén a szövet repedésnek indulhat. Ne fújd fel a matracot hajszárítóval, erre a célra kizárólag alacsony nyomással rendelkező pumpát használj. Ezen kívül érdemes odafigyelned még arra is, hogy ne pumpáld túl gyakran a matracot, elég, ha 3–5 naponként ellenőrzöd az állapotát. Ha éppen házi kedvenceddel együtt tervezel nyaralást, nem ajánlatos a gumimatracot is magaddal vinned. A kutya vagy a macska könnyen kárt tehetnek benne.  

3. Vízipisztoly

Kezdjük néhány érdekességgel a vízipisztolyok történetéből. A XX. század 90-es éveiben egy amerikai atommérnök – Lonnie Johnson – fejlesztette ki a lehető legnagyobb teljesítménnyel rendelkező vízipisztoly modellt, aminek a Super Soaker nevet adta. Ez a típus pillanatok alatt az Amerikai Egyesült Államok legnépszerűbb és legtöbbször eladott játékává vált. Európában a vízipisztolyokat kezdetben nemcsak játékra használták, hanem a kerti növények megöntözéséhez, így azokat nemcsak a boltok játékszekcióiban lehetett megtalálni, hanem a kerti eszközök, szerszámok között is. Manapság e játékfegyver modelljei meglehetősen különböznek egymástól: vannak kisebb és nagyobb vízipisztolyok. Sőt vannak kombinált modellek is, amik segítségével a gyerekek saját maguknak is összeállíthatják a kívánt „fegyvert”. A vízipisztolyok lövéstávolsága akár a 10 métert is elérheti. Ha azonban gyermeked számára vízipisztolyt vásárolsz, feltétlenül szem előtt kell tartanod életkorát. A vízipisztolyokkal való játék fejleszti a gyermek ügyességét, mozgékonyságát, koordinációs készségét, stratégiai gondolkodását. 

Válasszuk ki a legmegfelelőbb vízipisztolyt

Az igazán forró napokban a vízipisztoly kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy hűsöljünk egy kicsit. De még a Super Soaker, illetve más hasonló márkák kiválasztásánál is néhány szempontot mindenképpen szem előtt kell tartanod. Most elmondjuk, melyek ezek a dolgok.

A vízipisztolyok színe, alakja és felszereltsége rendkívül különbözik egymástól. Míg az egyik vízipisztoly integrált víztartállyal van ellátva, a másik beépített elektromotorral, aminek köszönhetően nem kell többé minden egyes alkalommal kézzel pumpálni a vizet. Attól függően, hogy ki fogja használni az adott vízipisztolyt, a „fegyver” kiválasztásánál figyelj oda a súlyára, víztartályának befogadóképességére, valamint arra, hogy mekkora kárt tud okozni egy emberben.

A súly kulcsfontosságú szerepet játszik, hiszen a kicsi gyerekek vagy rosszul bánnak vagy egyáltalán nem tudnak bánni a nagyobb súlyú és méretű vízipisztolyokkal. Mivel a Super Soaker vízipisztolyoknak kevesebb, mint 500 gramm a súlyuk, gyermeked felejthetetlen élményekkel gazdagodhat játék közben.

A nagy víztartállyal rendelkező vízipisztoly nagy előnnyel indul a csatákban, hiszen ritkábban kell újratölteni, mint kisebb méretű társait. Ha a csata víz közelében folyik, nincs nagy baj. Ha azonban a vízipisztoly „mérkőzésre” a szárazföldön kerül sor, ahol nincs lehetőség rövid időn belül újratölteni az eszközt, gazdaságosan kell bánnunk a vízzel. Ugyanakkor a nagy víztartállyal ellátott vízipisztolyok nehezek lehetnek az egészen kicsi gyerekek számára. Azok a modellek a legjobbak, amelynél a beépített tartályt egy egyszerű műanyag üveggel is be lehet helyettesíteni. Ily módon a „fegyver” a gyermekkel együtt fog „nőni”.

Legyél nagyon körültekintő, amikor azt vizsgálod, hogy a vízipisztoly mekkora testfelületen érheti az embert, hiszen pontosan ugyanakkora testfelületen akár komolyabb sérülést is okozhat az ellenfélen. Elvégre minél nagyobb a kérdéses felület, annál erősebb a víznyomás. Amennyiben a két játszó gyermek között kicsi a távolság, ha a vízipisztoly szemet vagy más érzékeny testrészrészt érint, akár veszélyes is lehet.

4. Úszógumi

Valamennyi vízi segédeszköz közül a gyermekeknek szánt úszógumi a legelső a listában. Leginkább a 4 hónap és 2–3 év közötti gyerekek tudják hasznát venni. Természetesen ez a segédeszköz is különböző méretekben kapható. A gyerek úszógumi mellett nagy népszerűségnek örvend a felnőtteknek szánt úszógumi is.

A gyerek úszógumi megbízható védelmet biztosít a fürdetés alatt is

Ha helyesen választjuk ki a gyerekeknek szánt úszógumit, a legapróbbak is kényelemben és biztonságban lubickolhatnak. Az első és legfontosabb biztonsági feltétel, hogy a gyermek korának megfelelően válasszuk ki az úszógumi méretét. A rögzítő „áll” nem hagyja, hogy a kicsi a vízbe csússzon, míg a többi fixációs részlet a teljes védelmet szolgálja. Fontos a belső varrat minősége, hiszen ahhoz, hogy ne irritálja a gyermek bőrét, nem szabad túlságosan merevnek lennie.

Az úszógumi segítségével a pici fokozatosan sajátíthatja el az úszás mesterségét. Az úszógumi segít megerősíteni az úszóreflexeket, a lábbal történő szinkron elrugaszkodást, a test megtartásának képességét a víz felszínén. Erősíti az izmokat és stimulálja a természetes úszóreflexeket.

A 3 éves vagy annál idősebb gyermekek számára hagyományos úszógumi ajánlott. A kiválasztásuknál ügyeljünk az átmérőre, amelynek meg kell egyeznie a hárommal elosztott derékmérettel. Az úszógumi ebben az esetben is tökéletes segítség lehet azon gyerekek számára, akik még nem tudnak úszni vagy sokáig a víz felszínén maradni egyedül. Ezeknél az úszógumiknál is érdemes nagyobb figyelmet fordítani a belső varratokra, amelyek könnyedén felsérthetik a kicsi hasát.

Hogy válasszuk ki a gyerek úszógumi megfelelő méretét? 

 

  A gyerek úszógumi külső átmérőjének mérete

  Életkor Méret
  2–3 év 50 cm
  3–6 év 51–61 cm
  6–10 év   60 cm-től

Van néhány különösen gyakori úszógumi átmérő méret. A 2-től 3 éves gyerekeknek az 50 cm átmérőjű úszógumi ajánlott. A 3 és 6 év közöttieknek 51 és 61 cm közötti átmérőjű úszógumit érdemes használniuk. Míg a 6-10 éves gyerekek már a 61 cm és annál nagyobb átmérőjű úszógumikat is nyugodtan igénybe vehetik.

5. Légfotel

Egy forró nyári napon nincs is annál kellemesebb, mint víz közelében hűsölni. Nem számít, hogy az tengerpart, óceán, folyó, tó vagy egy átlagos medence. De ha csak simán fekszünk vagy egyszerűen úszunk, előbb–utóbb unalmas lehet, így gondoskodnunk kell pihenésünk sokszínűségéről. Szerezzünk hát be egy kényelmes légfotelt, ami igazi újdonságnak számít a nyári pihenéssel kapcsolatos termékek piacán.

A légfotelek anyaga

Az úszáshoz (is) használt sezlon–légfotel kiválasztása folyamán, csakúgy mint a többi ilyen és ehhez hasonló kiegészítőnél, különös figyelmet kell fordítanunk az áru minőségére. A gyártásuk során leggyakrabban a korszerű polivinilklorid vagy poliklórvinil anyagokat használják, amelyek különböző vastagságúak lehetnek, s ettől függ a termék tartóssága is. A vékony anyagú légfotelek aligha bírnák ki egy felnőtt ember súlyát, főleg nem erős napsugárzás hatása alatt. Ez tehát az első és legfontosabb oka annak, amiért a különböző vízre való, felfújható eszközök vásárlásánál ennyire fontos szilárd anyagból készült, minőségi varratokkal ellátott termékeket venni. De nehogy azt higgyük, hogy az átlátszó anyagból előállított légfotelek rövidebb ideig bírják. Általában a gyártásuk során használt anyag meglehetősen szilárd. E könnyen leellenőrizhetjük, egyszerűen csak tapintsuk végig az adott légfotelt.

A légfotelek alakja

A sezlon-légfotelek konfigurációjukban is különböznek. Akadnak közöttük olyanok, amelyeknek a közepén van egy nagy nyílás ahhoz, hogy az ember teljes mértékben kontaktusba kerülhessen a vízzel. Az ilyen típusú légfotelek nagyon hasonlítanak egy kisebb háttámlával ellátott gyerekeknek szánt úszógumira, csak jóval nagyobb méretben. A drágább modellekbe gyakran pohártartók vannak beépítve italok vagy egy komplett kis minibár számára. Vannak olyan légfotelek is, amelyeket szárazföldön és vízen egyaránt kiválóan lehet használni. Egyes légfotelek teljes mértékben utánozzák a test vonalát, a hát görbületét veszik fel és több fogódzkodóval vannak ellátva, hogy ne csússzunk le róla. Ez utóbbi nagyon kényelmes lehet félig ülő pihenő testhelyzetben.

Gyakran előfordul, hogy a légfotelek kihajthatók és matraccá alakíthatók, ahol a pihenő lába teljes hosszában elfér. Ezt mind a vízen, mind a parton ki lehet próbálni. A matrac–légfotel sokszor több kiegészítővel van ellátva, mint például különböző bemélyedésekkel és/vagy nyílásokkal poharak számára, illetve zsebekkel és/vagy kisebb polcokkal különböző apróságoknak.

6. Légszörfdeszka

Egy kezdő légszörfdeszkás gyerek szülei önkéntelenül is egy egész sor kérdéssel találhatják szembe magukat. Miben különböznek a lekerekített orrú légszörfdeszkák a hegyes orrúaktól? Melyek passzolnak inkább egy folyón és melyek egy tavon való szörföléshez? Melyek a tartósabbak és melyek a gyorsabbak?

A SUP (Stand Up Paddle) egy univerzális sport, amely gyermek és felnőtt számára könnyen elérhető, izgalmas tevékenység. Ahhoz, hogy gyermeked a saját bőrén tapasztalhassa meg a vízi evezés valamennyi előnyét és lehetőségét, szükségetek lesz egy viszonylag nagyobb vízi területre. De kezdjük az elején: hogy válasszuk ki az első SUP deszkánkat?

Az első dolog, amivel tisztában kell lennünk az, hogy pontosan mire is szeretnénk használni. Nyugodt evezéshez egy tavon? Extrém lesikláshoz? Vagy egy hosszabb evezős kiránduláshoz? A formáját is attól függően fogod kiválasztani, hogy hol és hogyan szeretnétek használni. A legegyszerűbb és legnépszerűbb a lekerekített orrú. Ennél valamivel gyorsabb a hegyes végződéssel ellátott deszka.

Miután eldöntöttétek, mire is szeretnétek használni a légszörfdeszkát, jöhet a következő megválaszolandó kérdés: egyedül szeretnétek rajta tartózkodni vagy valakit (pl. családtagot, barátot, kisállatot stb.) magatok mellé ültetnétek? Amennyiben lenne egy plusz útitársatok, érdemes szélesebb deszkát választanotok. Az ilyen és ehhez hasonló deszkák ugyan valamivel nehezebbek, de legalább kényelmesen elfértek majd többen is rajtuk. A SUP kiváló sporttevékenység bárki számára, nemre, korra, méretre, súlyra való tekintet nélkül, mindenki megtalálhatja a számára leginkább megfelelő deszkát. 

Ha utazáshoz is magatokkal szeretnétek vinni a légszörfdeszkát, úgy érdemes minél kisebb méretűt választanotok, hogy az evezőlapáttal együtt könnyedén elférjen akár a táskában is és ne legyen túl nehéz. Amennyiben viszont számotokra az otthoni vízi környezet is teljesen megfelel, úgy ne fizess rá, nyugodtan válasszatok kicsit nehezebbet, de olcsóbbat. A légszörfdeszkák súlya 6 és 18 kilogramm között mozog, attól függően milyen technológiával gyártották.

A következő, amire érdemes odafigyelni, az a deszka szélessége és vastagsága. A légszörfdeszkák szélessége általában 25 és 50 centiméter közötti. Minél kisebb a deszka szélessége, annál nehezebb rajta egyensúlyozni, de annál gyorsabb. A kezdő légszörfdeszkázók számára ajánlott szélesség a 32–35 centiméter. Az ilyen szélességű deszkán kényelmes manőverezni, és nem engedi majd, hogy te vagy gyermeked megbillenjetek egy hirtelen jött hullámtól. Minél nehezebb az utas, annál szélesebbnek kell lennie a deszkának. És ugyanígy fordítva is, minél kisebb az utas súlya, annál keskenyebb deszkára van szükség.

A legtöbb légszörfdeszka vastagsága 4 és 6 hüvelyk között mozog. Minél vastagabb a deszka, annál kevésbé fog elmerülni a vízbe, ha ráállunk. A maximális vastagságú deszkák nagy segítséget jelentenek, ha hideg az idő, hiszen, minél magasabban állunk, annál nehezebben éri lábunkat a hideg víz.

Ha a légszörfdeszka egyszerű felfújható gumimatrac lenne, a közepén könnyen megtörne a súlyunk alatt, így nem jutnánk vele messzire. Annak a titka, hogy a SUP-deszka mindenhol egyformán tartós legyen nemcsak a keresztbe varrt szálakban rejlik, amelyek belülről segítenek megtartani a deszka formáját, hanem a szilárd fedőréteggel ellátott külső felületben is. Gyakran gondolják úgy, hogy azok a deszkák, amelyek két rétegből állnak tartósabbak. Mára már szinte az összes SUP gyártó áttért a kétrétegű légszörfdeszkák előállítására, a különbség csupán a két réteg összeillesztésének technológiájában és a fedőréteg anyagában van.

A SUP szörfdeszkák gyártásának piacán a legjobb termékek két rétegből készülnek ragasztó nélkül, és kiegészítő nyílással vannak fölszerelve, amelyben külön szelep található, hogy a deszka még szilárdabb legyen.

Most, hogy a kívánt légszörfdeszka valamennyi paraméterét meghatároztuk, már csak az marad hátra, hogy kiválasszuk a számunkra tökéletes modellt, na és persze az, hogy megtanuljunk rajta evezni. Ez egyáltalán nem nehéz! A SUP board egyik legnagyobb előnye éppen abban áll, hogy a légszörfdeszkán való evezést intuitívan, önállóan el lehet sajátítani. Kezdők is könnyen fel tudnak állni a deszkára, megragadni egy evezőlapátot és elkezdeni egyik vagy másik irányba mozogni. Jó szórakozást!

 

Forrás: www.www.ya-roditel.ru ; www.ybasseyna.ru ; www.intex-online.ru ; www.i-igrushki.ru ; www.dunaujvaros.com ; 
www.ichip.ru ; www.babaszoba.hu ; www.swim-sport.ru ; www.womanadvice.ru; www.traektoria.ru ; www.travelo.hu