Vásárolj kényelmesen

több ezer termékünkből

Szerviz

Garancia időn túl is

Szakértő segítség

Kérdezd munkatársainkat

Biztonságos vásárlás

SSL titkosítással

A hét őrült akciója

Kihagyhatatlan ajánlat már csak:

DigitalWeb Blog

5 + 2 tipp egészséged megőrzéséhez

2019.10.07 10:18
5 + 2 tipp egészséged megőrzéséhez

Kinek ne lenne fontos napjainkban az egészsége? Amikor a környezetszennyezés eddig még soha nem látott mértékeket öltött. A gyárak, a benzinnel működő személygépkocsik, amik az elektromos vagy a dízel üzemanyag meghajtású autók egyre szélesebb körben való elterjedése ellenére még mindig többségben vannak, ugyancsak hozzájárulnak egészségünk gyors romlásához. A társadalombiztosító rendszer által támogatott egészségügyi szolgáltatások köre nem csak korlátozott, de azoknak működése gyakran vontatott és hosszadalmas. A magántulajdonú ellátásokat pedig nem mindenki engedheti meg magának. Miért is ne fordítanánk hát nagyobb figyelmet a betegségek kialakulásának megelőzésére, ahelyett, hogy megvárnánk a bajt? Ebben a cikkünkben összegyűjtöttünk néhány készüléket, amiknek a beszerzése olcsó, megléte pedig elengedhetetlen egészségünk megőrzése érdekében.

Kinek ne lenne fontos napjainkban az egészsége? Amikor a környezetszennyezés eddig még soha nem látott mértékeket öltött. A gyárak, a benzinnel működő személygépkocsik, amik az elektromos vagy a dízel üzemanyag meghajtású autók egyre szélesebb körben való elterjedése ellenére még mindig többségben vannak, ugyancsak hozzájárulnak egészségünk gyors romlásához. A társadalombiztosító rendszer által támogatott egészségügyi szolgáltatások köre nem csak korlátozott, de azoknak működése gyakran vontatott és hosszadalmas. A magántulajdonú ellátásokat pedig nem mindenki engedheti meg magának. Miért is ne fordítanánk hát nagyobb figyelmet a betegségek kialakulásának megelőzésére, ahelyett, hogy megvárnánk a bajt? Ebben a cikkünkben összegyűjtöttünk néhány készüléket, amiknek a beszerzése olcsó, megléte pedig elengedhetetlen egészségünk megőrzése érdekében.

1. Inhalálókészülék

A megfázás elkerülésében nagy szerepet játszhatnak a különböző melegítő textilek (takarók, párnák, lábmelegítők). Ha azonban a légzőszerveink egészségéről van szó, két alapvető eszközt érdemes mindenképpen beszereznünk: inhalálókészüléket és hideg párásítót. Mind a kettőnek fontos szerepe van az orrüreg, a légcső, a hörgők és a tüdő „tisztításában” és egészségügyileg megfelelő állapotban tartásában.

Az inhalátoroknak két alapvető típusa létezik: az úgynevezett segédinhalátorok, amelyek az asztmától szenvedő emberek mindennapjainak elengedhetetlen és szerves részét képezik, valamint azok az inhalátorkészülékek, amelyek az asztma és egyéb légúti betegségek kialakulásának megelőzésében játszanak fontos szerepet. Előbbiek tehát a már kialakult asztmás tünetek enyhítésében, utóbbiak pedig a tünetek elkerülésében segítenek. Ezen két típus kémiai anyagának összetétele is különböző. Ahhoz, hogy a betegségek megelőzésében fontos szerepet játszó inhalátoroknak eredményes legyen az alkalmazása, érdemes azokat rendszeresen, minden nap használatba venni, s nyolc nap elteltével már láthatjuk, érezhetjük is az eszköz pozitív hatását. A lehető legoptimálisabb hatás elérése érdekében érdemes lehet azonban 6 hetet várnunk. Abban az esetben viszont, ha az inhalátort nem használjuk napi rendszerességgel, a már megtapasztalt pozitív hatás visszaesést mutathat. Az inhaláló készülékekben található szalbutamul és budezonid kémiai anyagok megtalálhatók az Egészségügyi Világszervezet alapvető gyógyászati segédanyagainak listájában, mint az egészségügyi rendszer elementáris és nélkülözhetetlen gyógyszerei.

2. Hideg párásító

A hideg párásító beszerzése elengedhetetlen ahhoz, hogy megtisztítsuk annak a helyiségnek a levegőjét, ahol a legtöbb időt töltjük. A nem minőségi levegő nemcsak megnehezíti a légzést, hanem az emberi szervezet általános egészségi állapotát is negatívan befolyásolja. Ha a szobában nincs elég páratartalom, az mind a fából készült bútorokra, mind a parkettára, mind pedig a szobanövényekre káros hatást fejthet ki. Kifejezetten ártalmas lehet a gyerekek számára, hiszen egy gyerek immunrendszere sokkal érzékenyebben reagál a mikroklímában keletkezett „zavarokra”, mint egy felnőtt immunrendszere. Láthatjuk, hogy számtalan érv szól a hideg párásító megléte mellett. Valamennyi modell képes non-stop működni egy zárt térben (szobában, irodában stb.), a zajszintjük pedig annyira alacsony, hogy még a hálószobában sem fogják megzavarni az álmunkat. A készülék steril – forró – gőz alapján működik, ami elsősorban akkor lehet segítségünkre, amikor éppen egy olyan helyiségben tartózkodunk, ahol a pára megléte egyszerűen elengedhetetlen, mint például téli kertekben. A párásító készülékekkel trópusi övezethez hasonló időjárást teremthetünk.

3. Vérnyomásmérő

A vérnyomás és vércukorszintünk alapvető részét képezi szervezetünk endokrinológiai rendszerének, amely nagy szerepet játszik általános közérzetünk optimális működésében, így érdemes fokozottan odafigyelnünk ezek egészséges működésére. A még elfogadható vérnyomás felső határa 139/94 és 140/95 körüli értékeknél mozog, az ennél magasabb számok már az artériás hipertónia kialakulására utalnak. Abban az esetben, ha az embernek általában az átlagnál magasabb vagy alacsonyabb szokott lenni a vérnyomása, vagy, ha az illető cukorbeteg, esetleg gyermeket vár, ezek az értékek változhatnak. Az ideális vérnyomás 120/80 és 110/70. Az embernek érdemes megtanulnia, hogyan mérje meg helyesen a vérnyomását. Még az orvosok sem mindig foglalkoznak ezzel, csak sietve ráadják a páciensre a vérnyomásmérő mandzsettát, és kész. Pedig az ember vérnyomását nyugodt állapotban kell mérni, méghozzá háromszor egymás után öt perces szünetekkel egy–egy mérés között. Emellett még az orvosok is ismerik a „fehér köpenyektől” való félelmet, amikor az orvos rendelőjében a stressz hatására az ember vérnyomása hirtelen jelentős mértékben megugrik.

Megéri tehát beszereznünk egy otthoni vérnyomásmérő készüléket ahhoz, hogy rendszeresen nyugodt körülmények között meg tudjuk mérni a vérnyomásunkat. A vérnyomásmérőknek három alapvető típusa van mechanikus, félautomatikus és az automatikus. A mechanikus vérnyomásmérők a legelterjedtebb típusok. Ezen típusokhoz tartozik egy fonendoszkóp, egy mandzsetta, egy pumpa és egy manométer, aminek a kijelzőjén egy nyíl mutatja a mandzsetta nyomását. A mechanikus vérnyomásmérők alkalmazása azonban nem egyszerű, egyidejűleg kell nagyon fülelni a hangokra és figyelni a nyílra. Így amennyiben nem vagyunk az egészségügyben dolgozó szakemberek, érdemes inkább egy félautomatikus vagy automatikus vérnyomásmérőt vásárolnunk. A félautomatikus vérnyomásmérőknél a levegőt kézzel pumpáljuk a mandzsettába, az adatok viszont automatikusan jelennek meg az elektronikus kijelzőn. Az automatikus vérnyomásmérő mandzsettáján található egy monitor, amin nyomon követhetjük pulzusunk adatait. Ezek a fajta vérnyomásmérők képesek megjegyezni a legutolsó mérési adatokat, s így lehetőséget biztosítanak számunkra arra, hogy összehasonlítsuk azokat a legutóbb mért számokkal. A legkorszerűbb készülékek pedig még az aritmiára is fel tudják hívni a figyelmünket.

4. Mandzsetták vérnyomásmérőkhöz

A mandzsettákat elsődlegesen aszerint lehet megkülönböztetni egymástól, hogy hogyan rögzítjük azokat. Ennek alapján egyik csoportjukat a csuklónkra, míg a másik csoportjukat a vállunkra (felkarunkra) kell helyezni. A csuklóra rögzítendő mandzsetták nem adnak olyan pontos eredményeket, mint a felkarra helyezendő társaik. Előnyei között tarthatjuk azonban számon, hogy bárhová könnyedén magunkkal tudjuk vinni, akár még a legkisebb útitáskába is egyszerűen beférnek. Ahhoz, hogy minél pontosabb értékeket kapjuk, fontos, hogy helyesen tartsuk a kezünket. Egyes modellek még figyelmeztetnek is bennünket, ha a vérnyomásmérés közben ez nem megfelelő. A vállra (felkarra) rögzíthető vérnyomásmérő mandzsettával rendelkező készülékek azért pontosabbak, mert a vérkeringést és a pulzust ebben a zónában sokkal egyszerűbb mérni, mint a csuklón. Ennek következtében a hibák is jóval könnyebben kiküszöbölhetők.

5. Vércukorszint mérő

Sajnos még manapság sem tudják sokan, hogy mi a vércukorszint legfelső megengedett – még normálisnak tekinthető – határa. Sokáig a 6,1 és 7 közötti értékek számítottak kiindulási pontnak. Az ilyen és ehhez hasonló számokra már prediabetikus állapotként tekintettek. Sok kutató szerint azonban az 5,7-es vagy a fölötti vércukorszintnél az ember már a rizikózónában található. Az 5,7-nél magasabb értékek könnyedén vezethetnek cukorbetegséghez vagy a koleszterinháztartásunk felborulásához. Egy valami azonban biztos, ha 7-es a vércukorszintünk, az már több mint valószínű, hogy cukorbetegségre utal. A cukorbetegség pedig könnyedén vezethet különböző szívmegbetegedésekhez. A vércukorszint teljesen független az életkortól, de kisebb eltérések lehetnek attól függően, hogy honnan vesznek vért: az ember ujjából vagy egyik vénájából.

A vércukorszint mérő működésének lényege azon elektrokémiai elven nyugszik, hogy a vért a teszt-csíkra kell csepegtetni. A glükométer pedig a feszültség mértékét méri, ami a vér és a teszt-csík reakciója következtében keletkezik. Az eredmény körülbelül 5–30 másodperc elteltével jelenik meg a kijelzőn. Ahhoz, hogy egy meglévő cukorbetegség esetén rendszeresen ellenőrizni tudjuk a vércukorszintünket, elengedhetetlen egy ilyen készülék beszerzése. A vércukorszint mérőt mind felnőttek, mind gyerekek használhatják, amihez szükség van egy glükométerre, egyszerhasználatos lancettára, teszt-csíkra, valamint egy alkoholos vattára, hogy letisztogathassuk vele a szúrás helyét. Az egész folyamat nem tart tovább néhány percnél. Fennálló diabétesz esetén a rendszeres vércukorszint mérésre azért van szükség, hogy a szervezetben lévő inzulinszint a megengedett határok között mozogjon, mivel ha állandóan magas a vércukorszintünk az kihatással lehet a szemben, agyban, szívben vagy akár a végtagokban található véredények működésére is. Gyakran elő szokott fordulni, hogy az illető még csak nem is tud a szervezetében lévő magas vércukorszintről.

A vércukorszint mérő előnyei:

 • a készülék kompakt felépítettsége
 • a készülék könnyű kezelhetősége
 • az eredmények gyors kijelzése
 • a készülék alacsony árkategóriája

A vércukorszint mérő hátrányai:

 • a kapott eredmények pontatlansága akár a 20%-t is elérheti
 • a teszt-csík külön beszerzésének szükségessége

A vércukorszint mérő készülék vásárlásánál mindig vegyük figyelembe annak az embernek az individuális tulajdonságait és/vagy sajátosságait, aki az eszközt majd használni fogja. Azok számára, akiknek problémájuk van a látással, vannak olyan vércukorszint mérők, amik hanggal is képesek ellátni a kapott eredményeket. A teszt-csíkot mindig az adott glükométerhez válasszuk ki. A vércukorszint mérőket alapvetően két nagy csoportba lehet sorolni: vércukorszint mérő készülékek idősek számára és fiatalok számára.

Az idős emberek számára kifejlesztett vércukorszint mérő készülékeknek nagy kijelzőjük van. Szerkezetüknek alapváza jóval tartósabb anyag(ok)ból készült, s a „mozgékony” részek (pl.: különböző billentyűk, felesleges funkciók stb.) száma bennük a lehető legminimálisabb. Használatuk nagyon kényelmes és egyszerű, az inzulin mértékének eredményeit pedig már néhány másodperc elteltével megkaphatjuk. Ezzel szemben a fiatalok számára kifejlesztett vércukorszint mérő készülékek sokkal kompaktabbak és kisebb méretűek, s viszonylag sok kiegészítő funkcióval (pl.: számítógéphez való csatlakoztathatóság, nagy memória az eredmények tárolásához, a kapott számok értékeinek kiszámítása stb.) rendelkeznek.

+ 1 Pulzoximéter

Mit jelenet pontosan az, hogy „normális” a pulzus? Pulzus alatt a véredények méretének időnkénti váltakozását értjük, ami azoknak az egy szívciklus alatt végbemenő vérrel való telítettségük és nyomásuk dinamikájával függ össze

Mind a pulzusmérő órák, mind a pulzoximéterek ezen elv alapján működnek. Utóbbi egy modern egészségügyi készülék, ami a vér oxigénnel való ellátottságát méri, s egy ujjra rögzítendő érzékelővel van ellátva. Az eredményeket már néhány másodperc elteltével megkaphatjuk. Alapvető használati céljai közé tartozik a légzőrendszer és a tüdőkapacitás felmérése, valamint a tuberkulózis kiszűrése. Az eszközt meglehetősen széles körben használják, nagy segítség lehet több között súlyos beteg emberek ápolásánál.

Egy átlagos embernek 60–80 / perc körüli a pulzusa. A pulzusszám napközben váltakozik, így az kora reggel és késő este általában a legalacsonyabb. Fekvő helyzetben alacsonyabb a szívverésünk, mint ülve vagy állva. Ezért érdemes a pulzusunkat mindig ugyanabban az időben és testhelyzetben mérni. A legideálisabb, ha reggel, rögtön felkelés után mérjük meg azt fekvő helyzetben. Nem érdemes megmérni a pulzusunkat közvetlenül étkezés után, alkoholos ital fogyasztása után, gyógyszer bevétele után, ha éhesek vagyunk, ha nehéz fizikai/szellemi munkát végeztünk, forró fürdőt vettünk, napoztunk vagy nem aludtunk jól. Ha a pulzusunk magasabb, mint 100 szívverés percenként, azt tahikardiának hívják, és érdemes vele orvoshoz fordulnunk. Ugyancsak érdemes odafigyelnünk, ha a pulzusunk alacsonyabb, mint 50 szívverés percenként, ennek már bradikardia a neve.

A pulzus ritmusa a szívverések között eltelt időintervallumokkal mérhető. Egy egészséges embernél ezek az időintervallumok mindig egyforma hosszúságúak. Amennyiben a szívverések között eltelt időhosszok nem egyforma hosszúságúak, úgy azt aritmiának nevezzük. Az aritmiát könnyedén kitapinthatjuk az ujjunkkal, illetve különböző erre a célra gyártott készülékekkel is természetesen. Ha a pulzusunk nem teljesen szabályos, nem kell azonnal a legrosszabbra gondolnunk, de érdemes elővigyázatosnak lennünk, és felkeresnünk egy kardiológust.

+ 1 Okoskarkötők, fitneszórák

Az okoskarkötők és fitneszórák képesek még a lehető legkülönbözőbb funkciókat is képesek teljesíteni, attól kezdve, hogy az ember személyi edzőjének vagy étkezési tanácsadójának a feladatait látják el, egészen odáig, hogy állandóan figyelik és monitorozzák a szervezet életjeleit. A színes érintőképernyős kijelzőnek köszönhetően képesek azonnal megjeleníteni a bejövő hívásokat, üzeneteket, értesítéseket. Beállíthatjuk továbbá azt is, hogy milyen alkalmazástól szeretnénk értesítéseket kapni, ha pedig egyszerre több vagy nem kívánt emailt kapunk, könnyedén és gyorsan le is tilthatjuk azokat. Egészség-figyelés funkciójuknak köszönhetően rendszeresen ellenőrizhetjük mind a szívritmusunkat, mind az alvásminőségünket. Segítségükkel a legváltozatosabb sportokat próbálhatjuk ki, hiszen különböző edzésmódokat állíthatunk be rajtuk. Amennyiben inkább a szárazföldön végezhető sportokat részesítjük előnyben, úgy nagy segítségünkre lehet a lépésszám figyelő (pl.: gyaloglásnál, futásnál stb.), ha azonban lételemünk a víz és az úszás, érdemes szem előtt tartanunk, hogy az okoskarkötők és fitneszórák amellett, hogy 50 méterig vízállók, 3-tengelyes gyorsulásmérővel és 3-tengelyes giroszkóppal is rendelkeznek. A legújabb eszközök már sokkal fejlettebbek, mint az előző változatok, így valóban egyszerűen lehet őket kezelni. A legnépszerűbb modell ebben a kategóriában a Xiaomi Mi Smart Band 4, amelynél egyetlen töltés akár 20 nap üzemidőt is biztosíthat.

Természetesen egyik eszköz sem helyettesíti az orvost, az orvosi ellátást és az orvosi eszközöket! Cikkünk csupán tájékoztatás jellegű!

Szöveg források: web.pi.kharkov.ua ; www.boneco.ru ; www.7ya.ru ; www.kp.ru ; www.f.ua

Kép források: www.psy-practice.com ; www.babaszoba.hu ; www.parasito.hu ; http://www.hyway.hu ; www.elethosszig.hu ; 
www.gadgetshop.blog.hu ; www.diagid.ru ; www.blog.inshop.hu